top of page
Search
  • alexmihai7

RoHepat, o initiativa care isi propune sa elimine hepatitele virale din Romania


Organizatia Mondiala a Sanatatii si-a propus eliminarea hepatitei virale pana in 2030, considerand-o amenintare majora la adresa sanatatii publice. Sub aceste presiuni combinate, Romania si-a asumat implementarea Strategiei Nationale de Eradicare a Hepatitelor Virale, aflata in acest moment in dezbatere publica.


Romania are una dintre cele mai mari prevalente ale infectarii cu virusul hepatitei C din Uniunea Europeana, ocupand locul 2 la infectiile cu hepatitele virale B si C (600.000 de romani traiesc cu hepatita cronica C si 800.000 de persoane au hepatita cronica B). Mai mult, povara bolii este sporita de patologia cronica secundara severa (ciroza si cancerul hepatic).

In acest context, Point Public Affairs, in parteneriat cu Comisia de Sanatate din Senat si Platforma europeana de advocacy ”Friends of Liver” (Bruxelles) a lansat proiectul strategic RoHepat, o initiativa de suport pentru atingerea obiectivului eliminarii hepatitelor virale din Romania.

RoHepat este prima initiativa integrata care isi propune sa ofere suport autoritatilor romane in operationalizarea si implementarea Strategiei nationale de eradicare a hepatitelor virale, astfel incat Romania sa atinga obiectivul public asumat de eliminare a hepatitele virale pana in anul 2030.

Proiectul a demarat pe 11 decembrie, la Comisia de Sanatate din Senat, cu intrunirea Grupului de initiativa RoHepat, care reuneste reprezentanti ai Parlamentului, Administratiei Prezidentiale, Ministerului Sanatatii, Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, comunitatii medicale si asociatiilor de pacienti.


Cu aceasta ocazie s-a lansat prima analiza independenta cost / eficienta privind tratamentul antiviral al pacientilor infectati cu virusul hepatitei C, la 5 ani de la implemetarea tratmentului fara interferon. Perioada investigata este 2012 – 2014 si 2015 – 2017. Autorii, dr. Sorin Paveliu si Radu Comsa, reliefeaza faptul ca, prin utilizarea tratamentului fara interferon, rata de succes terapeutic s-a dublat, ajungand de la 40% la peste 90%. De asemenea, eficacitatea utilizarii fondurilor s-a dublat, costul per pacient vindecat scazand de la peste 100 de mii lei la 45 de mii lei.

Analiza a demonstrat sustenabilitatea programului, considerat ”un caz de succes cu castigatori multipli: pacientii, institutia platitoare (CNAS), medicii si producatorii de inovatie” si, in egala masura, a lansat o provocare: in ce masura si celelate tipuri de hepatite virale pot beneficia de acelasi tip de politici publice, replicand povestea de succes a hepatitei C.

”Felul in care a fost abordat tratamentul fara interferon reprezinta o situatie win – win - win, in care, in primul rand, am avut in vedere pacientul si accesul sau la terapii, care sa ajunga sa fie chiar personalizate. Apoi am avut in vedere medicul, pentru a-i permite sa dispuna de intreaga gama de medicatii si, evident, CNAS, deoarece am obtinut niste costuri mai scazute. Acest model constituie, evident, un exemplu de buna practica. Cifrele arata ca a scazut prevalenta acestei boli”, a declarat Razvan Vulcanescu, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate”.

”Este necesar ca Romania sa aiba o Strategie nationala coerenta de eradicare a hepatitelor virale adoptata cat mai repede, ideal pana la sfarsitul acestui an. RoHepat isi propune sa sprijine autoritatile romane in implementarea unei astfel de Strategii, pe baza unui plan de prioritati cu termene ferme. Este foarte important ca pacientii romani sa beneficieze si pe viitor de finantare si acces la tratament fara discontinuitati”, a declarat senatorul Florian Bodog, in calitate de ambasador al RoHepat.


Alte problematici carora Strategia Nationala de Eradicare a Hepatitelor Virale trebuie sa le raspunda in mod eficient sunt educatia populatiei si preventia.

”Sunt necesare programe si campanii educationale pentru a creste gradul de constientizare, informare si educare in privinta metodelor de prevenire primara pentru a elimina stigmatizarea pacientilor si pentru a spori numarul de persoane supuse screening-ului si tratamenului”, a delclarat Cristian Busoi, ambasador European al proiectului RoHepat.

Grupul de initiativa RoHepat va organiza anul viitor un Summit cu participare internationala pe tema eradicarii hepatitelor virale, eveniment ce se va desfasura in sustinerea Presedintiei Romaniei la Consiliul Uniunii Europene si se circumscrie temei de ”Acces al pacientilor la tratament”, inscrisa pe agenda Presedintiei Romane aferenta domeniului sanatate.


Sursă: https://www.wall-street.ro/articol/Social/237353/rohepat-o-initiativa-care-isi-propune-sa-elimine-hepatitele-virale-din-romania.html#gref

5 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page