top of page
Search
  • alexmihai7

Plan național de control al hepatitelor virale


În luna mai va fi lansat Planul cadru național de control al hepatitelor virale, document înscris în cadrul Strategiei Naționale de Sănătate 2014-2020, vizând eliminarea hepatitelor până în anul 2030.

În cadrul Summit-ului RoHepat care a avut loc pe 24 aprilie, Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a transmis că există voință și sprijin politic pentru implementarea Planului Cadru Național de Control al Hepatitelor Virale, iar Adriana Cotel, Președintele CNAS, a subliniat importanța screeningului în acest context.

“Convingerea mea este că aplicarea contractelor cost-volum-rezultat în achiziția medicamentelor necesare tratamentului pacienților a fost cel mai bun lucru care se putea întâmpla. Foarte mulți pacienți au avut acces la tratament datorită acestui mod de a privi lucrurile, iar anul trecut am îmbunătățit acest contract în sensul că dăm posibilitatea și celor care nu răspund la tratamentul de bază să intre într-un program de tratament. Din punctul meu de vedere ar fi necesar ca toți pacienții infectați cu virusul C să fie cuprinși în program. Acesta este dezideratul următor”, a spus Sorina Pintea, Ministrul Sănătății.

Autoritățile vor demara în această toamnă o serie de programe de testare finanțate din fonduri europene, în valoare de 25 milioane de euro, având ca țintă screeningul pentru 300.000 de persoane. Programele se vor desfășura în regiunile cele mai sărace din țară, în nord-est și sud, unde este estimată o rată mare de incidență. În consecință, și tratamentul va putea fi obținut pe fonduri europene, a spus un consilier din Ministerul Sănătății.

“Odată cu demararea acestor programe de screening, vom avea date exacte, astfel încât estimarea pacienților eligibili pentru următoarele contracte cost-volum să fie cât mai aproape de realitate”, a punctat Conf. Dr. Mircea Mănuc, Președinte, Comisia de Gastroenterologie, Ministerul Sănătății.

Summit-ul Internațional RoHepat, eveniment partener al Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, a reunit în jurul platformei de advocacy cu același nume decidenți, autorități locale, membri ai comunității medicale și ai organizațiilor de pacienți.

Principalele subiecte ale Summit-ului au fost: necesitatea implementării de către Ministerul Sănătății a noii strategii de control al hepatitelor virale care va fi lansată public pe 14 mai 2019, nevoia de programe de prevenție, educație și screening, precum și asigurarea accesului continuu la tratament al tuturor pacienților diagnosticați, dublate de o finanțare continuă și cuprinzătoare.


Sursă: https://medicaacademica.ro/plan-national-de-control-al-hepatitelor-virale/

0 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page