top of page
Search
  • alexmihai7

Cum vor autorităţile să combată hepatitele virale

Ministerul Sănătăţii a pus la punct un plan naţional de combatere a hepatitelor virale: între altele se doreşte ca rata acoperirii vaccinale la prima doză de vaccin hepatitic B administrată nou-născuţilor în primele 24 de ore de la naştere să fie de 95% şi să se ajungă la 75% acoperire pentru testarea la gravide pentru hepatita B şi C.

De asemenea, autorităţile anunţă că vor să reuşească vindecarea a 95% din pacienţii care suferă de hepatită C şi care fac terapie fără interferon. Acestea sunt doar câteva dintre măsurile prevăzute în planul naţional lansat miercuri în dezbatere publică de Ministerul Sănătăţii. Ţintele din plan sunt realizabile, spune Marinela Debu, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO). „În momentul de faţă, acoperirea vaccinală la prima doză de vaccin hepatitic B este de aproximativ 90%, deci lucrurile pot fi clar îmbunătăţite. De asemenea, femeile trebuie să înţeleagă că pot solicita gratuit testarea pentru virusul hepatitic B şi C. Nu toate îşi cunosc drepturile. Este esenţial ca autorităţile, medicii şi reprezentanţii pacienţilor să colaboreze pentru ca ţintele din acest plan să fie îndeplinite. Sunt realizabile din punctul meu de vedere”, a declarat, pentru „Adevărul”, Marinela Debu.

Aceasta admite că România a făcut paşi importanţi pentru supravegherea, controlul şi tratarea infecţiilor cu virusul hepatitic.

„Planul are ca scop minimizarea transmiterii virusurilor hepatitei prin reducerea morbidităţii şi mortalităţii date de virusurile hepatitice şi prin asigurarea accesului echitabil la servicii cuprinzătoare de prevenire, testare, îngrijire şi tratament pentru toţi pacienţii”, a declarat ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, care afirmă că planul pus la punct de instituţia pe care o conduce mai prevede ca cel puţin 25% din persoanele care trăiesc cu infecţie cronică cu hepatită B, C sau D să fie diagnosticate şi informate privind boala lor.

Un alt obiectiv este ca toate donările de sânge să fie testate prin testul PCR (proteina C reactivă) pentru infecţia cu virusul hepatitic B sau C.


Succesul terapiei fără interferon

Pe 11 decembrie a fost lansat şi RoHepat, o iniţiativă de suport pentru atingerea obiectivului eliminării hepatitelor virale din România. Cu acest prilej, a fost făcută publică şi prima analiză indepedentă cost eficientă privind tratamentul antiretroviral al pacienţilor infectaţi cu virusul hepatitei C, la cinci ani de la implementarea tratmentului fără interferon. Perioada investigată este 2012 – 2014 şi 2015 – 2017.

„Prin utilizarea tratamentului fără interferon, rata de succes terapeutic s-a dublat, ajungând de la 40% la peste 90%. De asemenea, eficacitatea utilizării fondurilor s-a dublat, costul per pacient vindecat scăzând de la peste 100 de mii lei la 45 de mii lei”, arată doctorul Sorin Paveliu şi Radu Comşa, autorii analizei.

„Felul în care a fost abordat tratamentul fără interferon reprezintă o situatie win – win - win, în care, în primul rând, am avut în vedere pacientul şi accesul său la terapii, care să ajungă să fie chiar personalizate. Apoi am avut în vedere medicul, pentru a-i permite să dispună de întreaga gamă de medicaţii şi, evident, CNAS, deoarece am obţinut nişte costuri mai scăzute. Acest model constituie, evident, un exemplu de bună practică. Cifrele arată că a scăzut prevalenţa acestei boli”, a declarat Răzvan Vulcănescu, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), potrivit unui comunicat de presă.

Sursă: https://adevarul.ro/news/societate/cum-vor-autoritatile-combata-hepatitele-virale-1_5c128780df52022f756ffa02/index.html


3 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page