top of page
Search
  • alexmihai7

RoHepat Summit - A început numărătoarea inversă pentru eliminarea hepatitelor virale în România

Un moment important pe agenda sanatatii publice ii reprezinta lansarea așteptata pentru luna mai 2019 a Planului cadru national de control al hepatitelor virale, un document strategic, care are potentialul de a genera schimbarile calitative pe care toata lumea le așteapta. Eliminarea hepatitei C este o prioritate de sanatate publica in cadrul Strategiei Nationale de Sanatate 2014-2020, Romania asumandu-și eliminarea hepatitelor pana in anul 2030.

in cadrul Summit-ului RoHepat care a avut loc pe 24 aprilie, Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, a transmis ca exista vointa și sprijin politic pentru implementarea Planul Cadru National de Control al Hepatitelor Virale. Adriana Cotel, Președintele CNAS, a mentionat ca screeningul este foarte important și ar trebui sa stea la baza oricarei abordari patologice și a asigurat audienta ca se vor face toate eforturile astfel incat toti pacientii sa beneficieze de tratament.

Concluzia unanima a fost ca este importanta valorificarea sprijinului politic pentru programul de eliminare a hepatitelor virale și implicarea colaborativa a tuturor actorilor.

Principalele subiecte ale Summit-ului au fost: necesitatea implementarii de catre Ministerul Sanatatii a noii strategii de control al hepatitelor virale care va fi lansata public pe 14 mai 2019, nevoia de programe de preventie, educatie și screening, precum și asigurarea accesului continuu la tratament al tuturor pacientilor diagnosticati, dublate de o finantare continua și cuprinzatoare.


Summit-ul International RoHepat, eveniment partener al Președintiei Romaniei la Consiliul Uniunii Europene, a reunit in jurul platformei de advocacy cu același nume decidenti, autoritati locale, comunitatea medicala și pacienti, cu scopul de a sprijini autoritatile romane in promovarea ș implementarea Planului National Cadru de control al hepatitelor virale pentru atingerea obiectivului asumat de catre Romania de a elimina hepatitele virale pana in anul 2030. De asemenea, la eveniment au participat arhitecti de politici publice cu o vasta expertiza in design-ul politicilor publice la nivel european, exper!i internationali, reprezentanti ai asociatiilor și think tank­uri Europene, personalitati din Bulgaria, Polonia și Ungaria direct implicate in procesul de control și eliminare a hepatitelor virale.


Sursă: https://www.romedic.ro/rohepat-summit-a-inceput-numaratoarea-inversa-pentru-eliminarea-hepatitelor-virale-in-romania-0N70819

2 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page