top of page
Search
  • alexmihai7

Patru cazuri de Hepatită E în România anul acesta; accesul la teste este limitat


Un nou virus hepatic se răspândește în România, este vorba despre virusul hepatic E, “care dă forme severe de boală”, a declarat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, manager la Institutul “Matei Balș”, precizând că patru cazuri au fost înregistrate de la începutul anului în țara noastră.

Boala se răspândește din cauza igienei precare sau prin carne de porc neprocesată termic, de exemplu afumată sau uscată.

“Este un virus cu transmitere prin circuit fecalo-oral și pentru asta vreau să atrag atenția cum se folosesc grupurile sanitare. Am spus-o de nenumărate ori (…). Dacă folosești mâna dreaptă pentru a te șterge, deschizi robinetul cu mâna stângă”, a explicat medicul.

În momentul de față virusul este endemic în Moldova, la porci. De aceea este foarte important să fie tratată termic carnea înainte de consum.

În primele patru luni ale anului au fost diagnosticați patru pacienți cu acest virus. “Sunt cazuri izolate și în special sunt cazuri din import. Atenție unde vă duceți și ce consumați acolo”, a transmis medicul.

Boala poate fi “extrem de complicată” la femeile însărcinate și la pacienții imunosupresați, a avertizat  Liliana Gheorghe, medic primar, gastroenterologie. “Accesul la teste e limitat și mare atenție la consumul de carne de porc neprocesată termic, afumată, uscată, acesta este bazinul prin care se răspândește”, a subliniat ea.

Ce este Hepatita E?

În fiecare an se înregistrează aproximativ 20 de milioane de infecții cu virusul hepatic E în lume, ceea ce duce la aproximativ 3,3 milioane de cazuri simptomatice de Hepatită E. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, această boală a provocat aproximativ 44.000 de decese în 2015, adică 3,3% din totalul deceselor provocate de hepatite virale. Cele mai multe cazuri se înregistrează în estul și sudul Asiei. Un vaccin a fost dezvoltat, dar nu este disponibil, deocamdată, decât în China.

Perioada de incubare a virusului variază între două și 10 săptămâni, cu o medie de cinci – șase săptămâni.

Simptomele tipice sunt febră, apetit scăzut, stare de greață timp de câte zile, icter, urină închisă la culoare, precum și o mărire ușoară a ficatului. Unii pacienți se plâng de dureri abdominale, mâncărimi sau dureri ale încheieturilor.

În cazuri rare, Hepatita E poate fi severă și poate duce la deces.

Diagnosticarea Hepatitei E

Cazurile de Hepatită E nu pot fi diferențiate clinic de alte tipuri de Hepatită virală acută. Însă diagnosticul poate fi suspectat în condiții epidemiologice adecvate, de exemplu dacă într-o localitate apar mai multe cazuri, în zone unde există riscul să fie contaminată apa, dacă simptomele sunt mai puternice la femei însărcinate decât la restul bolnavilor sau dacă a fost exclusă Hepatita A.

Pentru a diagnostica o infecție cu Hepatita E, analizele de sânge trebuie să arate prezenta anticorpilor specifici din clasa IgM.

Tratament

Nu există tratament specific pentru Hepatita E acută, iar spitalizarea nu este, de obicei, necesară. Excepția fac pacienții cu forme fulminante, femeile însărcinate și pacienții imunosupresați.


Sursa: https://rohealthreview.ro/patru-cazuri-de-hepatita-e-in-romania-anul-acesta-accesul-la-teste-este-limitat/

16 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page