top of page
Search
alexmihai7

Lansare RoHepat – prima inițiativă integrată de suport pentru eliminarea hepatitelor virale din Rom

România are una dintre cele mai mari prevalențe ale infectării cu virusul hepatitei C din Uniunea Europeană, ocupînd locul 2 la infecțiile cu hepatitele virale B și C (600.000 de romani traiesc cu hepatita cronica C și 800.000 de persoane au hepatita cronica B). Mai mult, povara bolii este sporită de patologia cronică secundară severă (ciroza și cancerul hepatic).

Organizația Mondială a Sănătății și-a propus eliminarea hepatitei virale până în 2030, considerînd-o amenințare majoră la adresa sănătății publice. Sub aceste presiuni combinate, România și-a asumat  implementarea Strategiei Naționale de Eradicare a Hepatitelor Virale, aflată în acest moment în dezbatere publică.

În acest context, Point Public Affairs, în parteneriat cu Comisia de Sănătate din Senat și Platforma europeană de advocacy ”Friends of Liver” (Bruxelles) a lansat proiectul strategic RoHepat, o inițiativă de suport pentru atingerea obiectivului eliminării hepatitelor virale din România.

RoHepat este prima inițiativă integrată care își propune să ofere suport autorităților române în operaționalizarea și implementarea Strategiei naționale de eradicare a hepatitelor virale, astfel încât România să atingă obiectivul public asumat de eliminare a hepatitele virale până în anul 2030.

Proiectul a demarat pe 11 decembrie, la Comisia de Sănătate din Senat, cu întrunirea Grupului de inițiativă RoHepat, care reunește reprezentanți ai Parlamentului, Administrației Prezidențiale, Ministerului Sănătății, Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, comunității medicale și asociațiilor de pacienți.

Cu această ocazie s-a lansat prima analiză independentă cost / eficiență privind tratamentul antiviral al pacienților infectați cu virusul hepatitei C, la 5 ani de la implemetarea tratmentului fără interferon. Perioada investigată este 2012 – 2014 și 2015 – 2017.  Autorii, dr. Sorin Paveliu și Radu Comșa, reliefează faptul că, prin utilizarea tratamentului fără interferon, rata de succes terapeutic s-a dublat, ajungând de la 40% la peste 90%. De asemenea, eficacitatea utilizării fondurilor s-a dublat, costul per pacient vindecat scăzând de la peste 100 de mii lei la 45 de mii lei.

Analiza a demonstrat sustenabilitatea programului, considerat ”un caz de succes cu câștigători multipli: pacienții, instituția plătitoare (CNAS), medicii și producătorii de inovație” și, în egală măsură, a lansat o provocare: în ce măsură și celelate tipuri de hepatite virale pot beneficia de același tip de politici publice, replicând povestea de succes a hepatitei C?


Sursă: https://cronicaromana.net/2018/12/13/lansare-rohepat-prima-initiativa-integrata-de-suport-pentru-eliminarea-hepatitelor-virale-din-romania/


1 view0 comments

Recent Posts

See All

Bình luận


bottom of page