top of page
Search
alexmihai7

Lansare RoHepat – iniţiativa care îşi propune să elimine hepatitele virale din România

Updated: Jan 18, 2019

Agenţia Point Public Affairs, în parteneriat cu Comisia de Sănătate din Senat şi Platforma europeană de advocacy „Friends of Liver” (Bruxelles) a lansat, pe 11 decembrie, proiectul strategic RoHepat, o iniţiativă de sprijin pentru atingerea obiectivului eliminării hepatitelor virale din România până în 2030.

RoHepat este prima iniţiativă integrată care îşi propune să ofere suport autorităţilor române în operaţionalizarea şi implementarea Strategiei naţionale de eradicare a hepatitelor virale, astfel încât România să atingă obiectivul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii de eliminare a hepatitele virale până în anul 2030.

Proiectul a demarat pe 11 decembrie, la Comisia de Sănătate din Senat, cu întrunirea Grupului de iniţiativă RoHepat, care reuneşte reprezentanţi ai Parlamentului, Administraţiei Prezidenţiale, Ministerului Sănătăţii, Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, comunităţii medicale şi asociaţiilor de pacienţi.


Costul per pacient vindecat s-a înjumătăţit

Cu această ocazie s-a lansat prima analiză independentă cost / eficienţă privind tratamentul antiviral al pacienţilor infectaţi cu virusul hepatitei C, la 5 ani de la implemetarea tratmentului fără interferon.

Perioada investigată este 2012–2014 şi 2015–2017. Autorii, dr. Sorin Paveliu şi Radu Comşa, subliniază faptul că, prin utilizarea tratamentului fără interferon, rata de succes terapeutic s-a dublat, ajungând de la 40% la peste 90%. De asemenea, eficacitatea utilizării fondurilor s-a dublat, costul per pacient vindecat scăzând de la peste 100 de mii lei la 45 de mii lei.

Analiza a demonstrat sustenabilitatea programului, considerat „un caz de succes cu câştigători multipli: pacienţii, instituţia plătitoare (CNAS), medicii şi producătorii de inovaţie” şi, în egală măsură, a lansat o provocare: în ce măsură şi celelate tipuri de hepatite virale pot beneficia de acelaşi tip de politici publice, replicând povestea de succes a hepatitei C?

„Felul în care a fost abordat tratamentul fără interferon reprezintă o situatie win – win - win, în care, în primul rând, am avut în vedere pacientul şi accesul său la terapii, care să ajungă să fie chiar personalizate. Apoi am avut în vedere medicul, pentru a-i permite să dispună de întreaga gamă de medicaţii şi, evident, CNAS, deoarece am obţinut nişte costuri mai scăzute. Acest model constituie, evident, un exemplu de bună practică. Cifrele arată că a scăzut prevalenţa acestei boli”, a declarat Răzvan Vulcănescu, Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate”.



Summit internaţional în 2019

Grupul de iniţiativă RoHepat va organiza anul viitor un Summit cu participare internaţională pe tema eradicării hepatitelor virale, eveniment ce se va desfăşura cu susţinerea Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene şi se circumscrie temei de „Acces al pacienţilor la tratament”, înscrisă pe agenda Preşedinţiei Române aferentă domeniului sănătate.

Alte problematici cărora Strategia Naţională de Eradicare a Hepatitelor Virale trebuie să le răspundă în mod eficient sunt educaţia populaţiei şi prevenţia.

„Sunt necesare programe şi campanii educaţionale pentru a creşte gradul de conştientizare, informare şi educare în privinţa metodelor de prevenire primară pentru a elimina stigmatizarea pacienţilor şi pentru a spori numărul de persoane supuse screening-ului şi tratamenului”, a delclarat Cristian Buşoi, ambasador european al proiectului RoHepat.

România are una dintre cele mai mari prevalenţe ale infectării cu virusul hepatitei C din Uniunea Europeană, ocupând locul 2 la infecţiile cu hepatitele virale B şi C (600.000 de români traiesc cu hepatita cronica C şi 800.000 de persoane au hepatita cronica B). Mai mult, povara bolii este sporită de patologia cronică secundară severă (ciroza şi cancerul hepatic).


Sursă :https://www.medichub.ro/stiri/lansare-rohepat-initiativa-care-isi-propune-sa-elimine-hepatitele-virale-din-romania-id-2111-cmsid-2

5 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page