top of page
Search
alexmihai7

A început numărătoarea inversă pentru eliminarea hepatitelor virale



În data de 14 mai va fi lansat Planul cadru naţional de control al hepatitelor virale, a anunţat Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, în cadrul conferinţei RoHepat Summit. Eliminarea hepatitei C este o prioritate de sănătate publică în cadrul Strategiei Naţionale de Sănătate 2014-2020, România asumându-şi eliminarea hepatitelor până în anul 2030.

„În data de 14 mai vom lansa acest plan naţional. În primul rând este structurat pe capitolele pe care cred că le ştim cu toţii: începem cu prevenţia, vaccinarea, tratamentul şi monitorizarea pacienţilor şi a tratamentului de lungă durată, iar la final raportarea şi prelucrarea datelor şi înscrierea acestora în registre. Fiecare capitol are foarte multe componente şi toate aceste capitole sunt bugetate.

Convingerea mea şi cred că nu numai a mea, este că aplicarea contractelor cost-volum-rezultat în achiziţia medicamentelor necesare tratamentului pacienţilor a fost cel mai bun lucru care se putea întâmpla. Foarte mulţi pacienţi au avut acces la tratament datorită acestui mod de a privi lucrurile, iar anul trecut am îmbunătăţit acest contract în sensul că dăm posibilitatea şi celor care nu răspund la tratamentul de bază să intre într-un program de tratament. Din punctul meu de vedere ar fi necesar ca toţi pacienţii infectaţi cu virusul C să fie cuprinşi în program. Acesta este dezideratul următor.

Mesajul este foarte clar: Împreună cu toţi cei prezenţi aici, cred că putem să facem astfel încât hepatita să devină o boală rară în România, iar 2030 să ne găsească cu obiectivele atinse. Până în 2030, acţiunile trebuie să fie corespunzătoare, dar împreună”, a declarat ministrul Sorina Pintea în cadrul summit-ului RoHepat, organizat miercuri, 24 aprilie, în Bucureşti.

Medicaţie nouă pentru pacienţii care nu răspund la tratamentul interferon free

Preşedintele CNAS, Adriana Cotel, a declarat în cadrul summit-ului RoHepat că principalele preocupări ale Casei Naţionale de Asigurări sunt creşterea progresivă a numărului de pacienţi care beneficiază de terapia interferon free şi sprijinirea unui program de screening. De asemenea, Adriana Cotel a anunţat că există o medicaţie nouă, pentru pacienţii care nu răspund terapiei interferon free.

📷 „Este o provocare şi în perioada următoare, cunoaştem că avem o medicaţie nouă, care se adresează pacienţilor care nu răspund la tratamentul interferon free. Este unul dintre principalele obiective pe care Casa Naţională de Asigurări de Sănătate le are în momentul de faţă – acela de tratare, în afara pacienţilor cu virusul hepatic C, tratarea în continuare a pacienţilor cu virusul hepatic B şi tratarea pacienţilor care nu au răspuns la tratamentul interferon free”, a explicat preşedintele CNAS.

Prof. dr. Henrique Lopes:  „Cu actualele politici de sănătate, România nu va atinge ţintele OMS până în 2030”

Coordonatorul ştiinţific al proiectului „Let’s End Hep”, profesorul portughez Henrique Lopes, a declarat că, analizând datele şi politicile de sănătate, România nu va atinge ţintele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii de a elimina hepatita C până în 2030.

„Îmi pare rău, dar conform liderilor de opinie şi a datelor colectate din ţara dvs., România va înregistra un progres imens până în 2030, dar nu va atinge ţintele OMS de eliminare a hepatitelor virale”, a explicat prof. Henrique Lopes.

Summit-ul Internaţional RoHepat, eveniment partener al Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene, a reunit în jurul platformei de advocacy cu acelaşi nume decidenţi, autorităţi locale, comunitatea medicală şi pacienţi, cu scopul de a sprijini autorităţile române în promovarea şi implementarea Planului Naţional Cadru de control al hepatitelor virale pentru atingerea obiectivului asumat de către România de a elimina hepatitele virale până în anul 2030. De asemenea, la eveniment au participat arhitecţi de politici publice cu o vastă expertiză în design-ul politicilor publice la nivel european, experţi internaţionali, reprezentanţi ai asociatiilor şi think tank-uri Europene, personalităţi din Bulgaria, Polonia şi Ungaria direct implicate în procesul de control şi eliminare a hepatitelor virale.

Principalele subiecte ale Summit-ului au fost: necesitatea implementării de către Ministerul Sănătăţii a noii strategii de control al hepatitelor virale care va fi lansată public pe 14 mai 2019, nevoia de programe de prevenţie, educaţie şi screening, precum şi asigurarea accesului continuu la tratament al tuturor pacienţilor diagnosticaţi, dublate de o finanţare continuă şi cuprinzătoare.



Sursa: https://www.medichub.ro/stiri/a-inceput-numaratoarea-inversa-pentru-eliminarea-hepatitelor-virale-id-2301-cmsid-2

2 views0 comments

Recent Posts

See All

תגובות


bottom of page